ロバート・パーカーの雫

ロバート・パーカー 高得点ワイン ワイン別情報

シャトー・ムートン・ロートシルト 1940年代 [1940-1949]

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ワイン名称

シャトー・ムートン・ロートシルト(シャトー・ムートン・ロッチルド) [1940-1949] ポイヤック

原語表記(アクセント記号を省略しています)

1940-1949 Chateau Mouton Rothschild, Pauillac

生産者

シャトー・ムートン・ロートシルト(シャトー・ムートン・ロッチルド)

パーカー・ポイントとテイスティング・コメント

1940
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1941
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1942
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1943
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1944
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1945
100点

A consistent 100-point wine (only because my point scale stops at that number), the 1945 Mouton-Rothschild is truly one of the immortal wines of the century. This wine is easily identifiable because of its remarkably exotic, over-ripe, sweet nose of black fruits, coffee, tobacco, mocha, and Asian spices. It is an extraordinarily dense, opulent, and rich wine, with layers of creamy fruit, behaveing more like a 1947 Pomerol than a structured, powerful, and tannic 1945. The wine finishes with a 60+ second display of ripe fruit, extract, and sweet tannin. This remarkably youthful wine (only light amber at the edge) is mindboggling! Will it last another 50 years? Last tasted 8/97. Robert Parker, 100 points, Drink 1997-2047. Bordeaux Book, 3rd Edition (1998) より引用。英語が苦手な方はウェブページ翻訳をご利用ください。

 

1946
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1947
98点

I have never had anything but extraordinary, decadent, fabulously rich, concentrated bottles of the 1947 Mouton-Rothschild. The exotic, ostentatious bouquet of ginger, mint, coffee, cedar, and gobs of cassis fruit is followed by a syrupy, viscously-textured, thick, juicy Mouton that is bursting with fruit. Although drinkable since I first tasted it over a decade ago, it exhibits no signs of fruit loss or color deterioration. It is one of the most exotic and opulent Mouton-Rothschilds I have ever tasted. Last tasted 7/97. Robert Parker, 98 points, Drink 1994-2009. Bordeaux Book, 3rd Edition (1998) より引用。英語が苦手な方はウェブページ翻訳をご利用ください。

 

1948
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1949
94点

The 1949's bouquet offers copious amounts of sweet, ripe cassis fruit, herbs, spicy oak, and a touch of coffee and cinnamon. Medium-bodied, with moderate tannin still noticeable, this compact, dark garnet, opaquely-colored wine possesses superb concentration and a remarkably long finish. It appears to be fully mature, yet the balance, length, and tannin level suggest this wine could last for another 20 years. The 1949 was always considered to be the late Baron's favorite vintage. While I find it a formidable Mouton, I have a preference for the 1945, 1947, 1959, 1982, and 1986. Last tasted 10/94. Robert Parker, 94 points, Drink 1994-2014. Bordeaux Book, 3rd Edition (1998) より引用。英語が苦手な方はウェブページ翻訳をご利用ください。

 

その他のヴィンテージ

1920-

1930-

1940-

1950-

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1990-

2000-

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